Laboratuvar olanakları
Son Güncelleme:
Kuvvetli zemin
Laboratuvar zemininin büyük bir bölümü kuvvetli zeminden oluşmaktadır. Üç farklı bölümden oluşan yaklaşık 255 m2'lik bir alanı kaplamaktadır. İlk iki bölüm 1957 yılında laboratuvarın inşaatı sırasında inşa edilmiş olup, 4m x 22m ve 2.5m x 5m boyutlarındadır. Üçüncü ve en büyük bölüm 2007 yılında inşa edilmiştir ve yaklaşık 9m'ye 17m'dir. Bu kuvvetli zemin, laboratuvarın test kapasitesini artırmak için reaksiyon duvarı ile birlikte inşa edilmiştir. Döşeme üzerinde her iki yönde her 1m'de bir yapısal bağlantı noktaları bulunmaktadır. Her bir yapısal bağlantı noktası yaklaşık 520kN kapasiteye sahiptir.
Reaksiyon duvarı
Laboratuvarda iki adet reaksiyon duvarı bulunmaktadır. Küçük olanın yüksekliği 4,3 m ve genişliği 2,15 m'dir. 2007 yılında yeni inşa edilen kuvvetli zemin ile birlikte daha büyük bir reaksiyon duvarı inşa edilmiştir. Bu reaksiyon duvarı 7m genişlik, 7m yükseklik ve 1,3m derinliğe sahiptir. Reaksiyon duvarında her iki yönde her 1 m'de bir ankraj bulunmaktadır.
Teknik detaylar:
RD Maksimum taban kesme: 8MN
RD Maksimum eğilme momenti: 8000 kN-m
Duvar ankraj kapasitesi: 520kN
Hidrolik güç ünitesi odası
Burada, servo aktüatörleri beslemekte kullanılan 180L kapasiteli ve 210 bar hidrolik basınç sağlayan bir MTS marka hidrolik güç ünitesi bulunmaktadır.
Elektronik odası
Yapı ve Deprem Mühendisliği Laboratuvarı, aynı anda birçok deneyin yapılabilmesini sağlayan bilgisayarlara ve veri toplama sistemlerine sahiptir. Üç farklı model veri toplama sistemi vardır. Elektronik odasında iki adet PSD test kontrol sistemi bulunmaktadır. Bunlardan biri altı serbestlik dereceli, diğeri ise sekiz serbestlik dereceli test yapma kapasitesine sahiptir. Deneylerde kullanılan yer değiştirme transdüserleri, yük hücreleri ve bağlantı kabloları da elektronik odasında bulunmaktadır.
Makine odası
Makine odasında iki adet dikey matkap ve bir adet bileme aleti bulunmaktadır. Farklı boyutlarda matkap ve darbeli tahrik araçları ile bazı temel aletler de bu odada muhafaza edilmektedir
Mekanik atölyesi
Mekanik atölyede bir torna tezgahı bulunmaktadır. Deneyler sırasında ihtiyaç duyulan küçük ve orta büyüklükte teknik parçaların üretimi mekanik atölyede yapılmaktadır.
Ahşap atölyesi
Yapı ve Deprem Mühendisliği Laboratuvarında, deneylerde kullanılan ahşap malzemelerin tasarım ve imalatının gerçekleştirildiği bir ahşap atölye bulunmaktadır. Ahşap atölyesinde bir planya, bir gönye testere ve bir şerit testere bulunur.
Beton karıştırma odası
Beton karıştırma odasında, daha küçük hacimlerde betonu karıştırmak için bir beton karıştırıcı bulunmaktadır. Bu odada aynı zamanda farklı boyutlarda elekler de mevcuttur.